Съвременните народни будители – българските учени, които създават национално наследство

Народните будители на съвремието

Български учени култивират национално наследство

Поводите за гордост на България са много, а българско кисело мляко е един от най-ярките. Причината е в хранителните, вкусовите и лечебните качества на родния продукт, които остават уникални в света. Те се дължат на специфична закваска.

Днес знаем, че ферментацията, при която се получава кисело мляко, е самороден, природен процес, известен на траки, гърци и римляни по нашите земи още от древността. Това, което до миналия век остава загадка, е какво в заквасването и процеса на ферментация прави българското кисело мляко различно от останалите?

Отговорът на този въпрос дават будните умове на съвременни български учени, които изследват ферментацията и нейните причинители, както и фините взаимодействия между микроорганизмите, отговорни за заквасването на прясното мляко и превръщането му в изключителен продукт.

Посвещаваме статията на тяхната история, труд и постижения за обогатяване на националното  наследство на България, както и в полза на човешкото здраве.

Стамен Григоров  – откривателят на млечно-киселата бактерия

През 1905 г. в Женева, Швейцария, българският учен д-р Стамен Григоров  прави научен пробив, като открива Lactobacillus bulgaricus – млечнокиселият микроорганизъм, който предизвиква ферментацията в киселото мляко. Едновременно с пръчковидния лактобацил съществува и кълбовиден – Streptococus thermophilus.

Малко по-късно, в България, друг български учен продължава проучванията и експериментите с кисело мляко, за да установи симбиотичната връзка между двата бацила, която се оказва ключова.

Мария Стефанова-Кондратенко – създател на колекция от специални закваски

През 70-те години на миналия век, в резултат на дългогодишен труд, научният екип на инж. д-р Мария Кондратенко разкрива тайната на българското кисело мляко. Добрият вкус и аромат, както и полезните му свойства, се дължат на трайната симбиотична връзка между двата млечни микроба – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Хармоничната връзка между млечно-киселите бактерии е изключително крехка и изисква определeна среда и условия, за да съществува.  Наличиeто на един и същ продукт и микрофлора могат да дадат напълно различни резултати, което озадачава българските учени, ангажирани с проекта, а това, което установяват е, че наличието на ГМО, антибиотици и консерванти в млякото не позволяват трайна симбиотична връзка между полезните микроби. Според инженер Мария Стефанова-Кондратенко:  „Да направиш хубаво кисело мляко, е все едно да отгледаш хубаво бебе. Толкова е деликатен процесът.“  За целите на проучването тя организира експедиция из български планински села, за да събере проби от автентично овче кисело мляко.

След дълъг и упорит труд екипът й създава първия научен метод за получаване на симбиотични закваски за българско кисело мляко. В лаборатория са създадени над 2000 щама от млечно-киселите бактерии, а от тях са изолирани 7 активни, които могат да се използват за масово производство на здравословния продукт.  Откритието получава патент в над 22 държави, с което полезните свойства на българското кисело мляко стават достъпни за света.

И до днес родните закваски остават ненадминати – киселото мляко, получено чрез чужди закваски, не може да се похвали с ценните и търсени хранителни качества на българското.

 Историята днес

Името и постиженията на Мария Стефанова-Кондратенко остават в историята на науката. Тя притежава осем авторски свидетелства за свои изобретения, а с новоткритите щамове на лактобактериите се създават още лечебни и диетични продукти, включително пробиотици и храна за кърмачета.

През 90-те години на 20 в. тя става основоположник на семейната биотехнологична фирма „Генезис лаборатории ООД“, която бавно, но сигурно расте през годините, използвайки опита и знанията й.

„Генезис лаборатории ООД“ се специализира в разработването и производството на продукти без ГМО и консерванти – концентрирани лиофилизирани закваски за хранително-вкусовата промишленост и пробиотици на базата на Lactobacillus bulgaricus.

Закваските на „Генезиз лаборатории ООД“

„Генезис лаборатории ООД“ предлагат добре проучени щамове, изолирани от природни източници в България. Функционално-здравословният им ефект е научно подкрепен с лабораторни и клинични проучвания. Щамовете са под патентна защита в колекцията на Националната Банка за Промишлени Микроорганизми и Клетъчни Култури, София., и са сертифицирани за износ в САЩ, Канада, Русия, Япония, ЕО и др.

Висококачествените биоактивни закваски на „Генезис лаборатории“ включват: