Пробиотиците и здравото гърло – колко здраво са свързани?

Знаем ли какъв е ефектът на пробиотиците върху гърлото?

Пробиотиците са известни със своите научно доказани, полезни свойства за здравето на стомаха, храносмилателната и отделителната система. По-малко внимание се обръща на ефекта от пробиотиците върху дихателната система и на това как те въздействат върху здравето на гърлото и белите дробове. Проучвания и информация по темата обаче не липсват. Ще се опитаме да хвърлим повече светлина върху по-малко популярното приложение на пробиотиците, а именно на пробиотиците за гърло. Ние ги предлагаме във форма на таблетки за смучене. Пробиотичните таблетки за смучене предполагат най-активно противодействие на вирусите и бактериите, влизащи от външната среда през носа и устата.  Така те намаляват риска от болестотворни инфекции в организма и по-конкретно – в гърлото и на дихателните пътища.

Как пробиотиците за гърло са свързани със здравето ни? Останете с нас, за да разберете.

Пробиотични бактерии срещу болесто-творни микроби в устната кухина

Всяка уста е пълна с бактерии, гъбични организми и вируси. Как влизат ли? Просто е – като се храним и дишаме. С всяко вдишване заедно с въздуха, ние поемаме хиляди микроорганизми. С всяка хапка – от която и да е лъжица или вилица – ние вкарваме в устата си милиарди бактерии от храната, чиниите и всичко, до което те са се докоснали преди да стигнат до масата. С всяко отваряне на вратата по ръцете ни полепват микроби, които лесно попадат в устната кухина  като неволно докоснем устните си или се почешем по носа.

Как да им попречим да стигнат по-далеч?

Знаем, че ако лошите бактерии продължат по-нататък, те ще причинят серия от инфекции и ще навредят по всевъзможен начин на организма ни. Отговорът на имунната система също няма да е щадящ. Тя активира серия от възпалителни процеси в тялото, за да се бори срещу бактериите и вирусите, като по този начин предизвиква редица остри странични ефекти – част от тях познаваме добре и това са алергиите, артрита и други автоимунни заболявания.

Съвременната медицина е измислила антибиотиците, антибактериалните сапуни, дезинфектантите и средствата за орална хигиена, за да ограничава достъпа на вредните микроби в организма ни. Природата се е погрижила за това по-рано: още с раждането в тялото на всеки човек се заселват „добрите“ бактерии с пробиотични свойства.

Ролята на пробиотиците за гърло за здравето на целия организъм

Пробиотичните бактерии населяват устната кухина, както и други части на тялото. Те спират развитието на някои видове бактерии, с които си съжителстват, като така поддържат своето количествено превъзходство и съответно – здравословния баланс на микрофлората в устата. 

Пробиотиците имат и свойството да не позволяват на някои болестотворни бактерии и вируси, проникващи отвън, да преминат през клетъчните мембрани, да навлязат в кръвообращението, да достигнат и засегнат други органи.  Така те играят ролята на защитна бариера и подкрепа за цялата имунна система. 

Предвид голямото количество микроби, които постоянно поемаме от средата чрез дишането и храненето, то оптималният пробиотичен баланс  в устната кухина се оказва съществено важната първа преграда срещу микроорганизми, причиняващи както дихателни инфекции, така и допълнителни възпаления и усложнения.

С възрастта, след прием на антибиотици, при стрес или  при неподходяща диета добрите войни намаляват. Това води до здравословни проблеми, както в резултат на микробния дисбаланс вътре в тялото, така и в следствие на отслабналата защита срещу вируси и инфекции от външната среда в устната кухина. 

Тогава на помощ идват пробиотичните хранителни добавки, които подкрепят количествено и качествено армията на добрите.

Някои предимства на живите пробиотици за гърло 

Пробиотиците за гърло са част от нашата биология и приемът им няма негативни странични ефекти за организма. Както знаем, наличието на пробиотици не изключва напълно риска от инфекции. Добрата новина е, че го намалява значително – в генерален план пробиотиците винаги са печелили войната с болестотворните бактерии. Доказателство за това е оцеляването на човешкия вид още много преди създаването на дезинфектанти и антибиотици, като държим да отбележим, че в никакъв случай не отричаме тяхната роля и ползи. 


Голямото предимство на пробиотиците и пробиотиците за гърло е, че за разлика от антибиотиците, те са живи организми. Като всички живи организми те се адаптират постоянно към околната среда, включително и към еволюиращите патогенни организми. Така пробиотиците могат да противодействат по-адекватно на новите вируси и „лоши“ бактерии, като са подготвени за тях.

Друго предимство на живите пробиотици, приемани отвън като хранителни добавки, е, че те възвръщат баланса, нарушен при дефицита на пробиотици в тялото, и спомагат за отшумяването или пълното затихване на здравословни проблеми, появили се в резултат от дисбаланса. 

Заслужава си да подкрепяме естествените защитни сили на организма и да използваме вродените му способности да се бори за здравето ни, нали?

Респираторните инфекции и пробиотиците за гърло 

Съществуват достатъчно данни, че патогенни бактерии като Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae и Heomonphilus influenza могат да инфектират белите дробове. В същото време е доказано, че в носа, устата и гърлото на всеки човек живеят пробиотични бактерии. Те имат роля в предпазването на най-важната част от дихателната система – белия дроб. 

Доказано е още, че пробиотиците за гърло, приемани като хранителни добавки, имат свойството „да се заселват“ за известно време в устната кухина, гърлото и носа, като наблюдаваният ефект е пряко свързан с по-малко респираторни инфекции

Ето и няколко научни изследвания по темата.

Научни изследвания: превенция на респираторни заболявания с помощта на пробиотици

Швейцария, 2003 г.

През 2003 г. швейцарски учени правят експеримент с 209 доброволци. В началото e измерена назалната микробна флора на участниците, а резултатите показват наличие на значително количество патогенни бактерии. В продължение на три седмици доброволците ежедневно приемат кисело мляко, обогатено с пробиотични бактерии. В края на периода патогенните бактерии в назалната флора на доброволците е намаляла с 19%. Заключението на учените е, че пробиотиците спомагат за намаляване на риска от инфекции на белите дробове, както и че съществува връзка между червата и респираторния тракт.

Испания, 2006 г.

Учени от Барселона провеждат експеримент за период от 20 дни,  в който участват 251 деца между 3 и 12 г. Една част от тях ежедневно получават мляко, обогатено с лактобацили, а останалите – същото на вид мляко, което обаче не съдържа пробиотици. При първата група се наблюдава намаляване на респираторните заболявания (бронхит и пневмония) с между 32% и 49%. Децата, които са приемали пробиотици, изпитват и по-малко или по-краткотрайна умора. Тези от тях, които все пак боледуват, се възстановяват много по-бързо.

Франция, 2009 г.

Френски учени използват интензивното отделение за респираторни заболявания, за да тестват ефекта от пробиотичен курс върху 208 пациента с назначен по-дълъг престой в болницата. Бактериални изследвания преди и след приема на пробиотици от вида Lactobacillus rhamnosus три пъти дневно показват, че причиняващата пневмония бактерия Pseudomonas aeruginosa е намаляла драстично след пробиотичния курс.

Гърция, 2006 г.

Учени от Солун правят подобен експеримент за период от 15 дни с тежко болни пациенти на възраст 65 + години, на изкуствено дишане и с редица съпътстващи здрвословни проблеми. Учените използват пробиотичен симбиотичен микс, който дават на част от пациентите, а останалите получават плацебо. Резултатите отново са категорични – при първата група се наблюдава чувствително намаляване на инфекцията, намаляване на нуждата от интензивни грижи и по-кратък престой  в интензивното отделение.

Бразилия, 2002 г.

Изследването се провежда от Медицинския университет в Буенос Айрес и включва група от 58 съвсем малки деца и бебета между 6 и 24 месеца с респираторни проблеми – пневмония, бронхит или инфекции на горните дихателни пътища. Част от тях са захранвани с плацебо, а останалите – с пробиотични бактерии. Епизодите със затруднено дишане при плацебо групата за периода на наблюдението са 69, докато броят им при пробиотичната група спада наполовина.


Живите пробиотици в таблетките за гърло на GENESIS 

Всяка таблетка за смучене с естествен растителен или плодов вкус на GENESIS съдържа 400 мг живи пробиотични бактерии от видовете: Lactobacillus bulgaricus и Lactobacillus rhamnosus. Бактериите са отгледани в изцяло растителна среда, съставена от био зеленчуци, така че пробиотиците за гърло на GENESIS са подходящи за вегани и хора с непоносимост към лактоза. Нека да кажем малко повече за полезните бактерии.

Lactobacillus bulgaricus

Дължим името на пръчковидния пробиотичен микроб на Илия Мечников, който го кръщава на българите. Те го използват за заквасване на прословутото българско кисело мляко, на което се дължи здравето и забележителната продължителност на живота на хората в България, забелязана от учените в началото на 20 в. 

През 60-те и 70-те г. руският учен д-р Иван Богданов фокусира изследванията си върху секрецията на бацила, а по-късно и върху  фрагментираните му клетъчни стени. Още ранните проучвания разкриват антитуморния ефект на пробиотика. 

След провеждане на клинични изследвания  с хора става ясно, че Лактобациликус булгарикус притежава свойства, стимулиращи имунната система и растежа на бифидобактериите в организма. Пробиотичната бактерия произвежда антивирусни и антибиотични субстанции. 

Без съмнение пробиотичните, антибиотични и антивирусни свойства на Lactobacillus bulgaricus, включен в таблетките за смучене за здраво гърло на GENESIS, подпомагат защитата на организма срещу вируси и бактерии, причиняващи белодробни инфекции и възпаления на дихателните пътища.

Lactobacillus rhamnosus

Бактерията Lactobacillus rhamnosus също се открива при ферментацията на млякото, както и в други пробиотични храни. През годините с нея са провеждани задълбочени проучвания потвърждаващи полезните й свойства – стимулира имунната система и блокира инфекциите. 

През 1985 г. финландската компания Valio Ltd патентова щамове на пробиотичния микроб и със средствата успява да си позволи още по-мащабни клинични изследвания с хора. Изводите са еднозначни:

    •  Lactobacillus rhamnosus блокира редица инфекциозни заболявания, причинени от патогенни бактерии и вируси
  • Намалява риска от ушни, белодробни и респираторни инфекции
  • Намалява риска от грип и настинка през зимата
  • Повишава имунния отговор при пациенти с HIV и AIDS
  • Ограничава проблеми като хронична вагинална кандидоза, колики, запек, кожни проблеми, екземи и др.
  • Регулира глюкозните нива в кръвта и намалява нивото на лошия холестерол
  • Намалява риска от рак на дебелото черво

Добавени био плодове и растения – подсилено действие и приятен вкус

Вкусовете на пробиотиците за смучене GENESIS идват от естествени, био сертифицирани плодове на арония, банан и малина, както и от листата на българска роза Дамасцена. Наличието на растителни субстанции подпомага размножаването на пробиотиците, с което се постига синбиотичен ефект в полза на здравото гърло и дихателните пътища.

В заключение 

Ако трябва да отговорим кратко на въпроса колко здрава е връзката между пробиотиците и здравото гърло, то отговорът би бил – много здрава ☺

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията и се надяваме, че ви е била интересна. Оставете ни коментар с обратна връзка, за да знаем дали наистина е така, както и какво още можем да включим, за да задоволим любопитството ви по темата с полезните бактерии (пробиотиците) и ефекта им върху гърлото, белите дробове и респираторните заболявания.

Вижте повече за пробиотиците за гърло на GENESIS и останете здрави!

*Научната информация в статията е взета от книгата на Case Adams – „Оралните пробиотици“

Разгледайте пробиотиците ни за здраво гърло

Погрижете се за здравето си сега!

Щракнете тук

Настройки на поверителността

Необходими

Първите две "бисквитки" съдържат информация за количката като цяло и помагат на сайта да знае кога данните за количката се променят. "Бисквитката" _session_ съдържа уникален код за всеки клиент, така че да знае къде да намери данните за количката в базата данни. В тези бисквитки не се съхранява лична информация.

_cart_hash, _items_in_cart, _session_

Гугъл Анализ

Използва се за разграничаване на потребителите и потребителските сесии на сайта. "Бисквитката" се актуализира всеки път, когато данните се изпращат в Google Анализ.

_ga, _gid

Facebook

_fb, _fpixel

Facecook използва бисквитки на нашия сайт, за да предоставя персонализирано съдържание на потребителите.